четвер, 23 квітня 2015 р.

Тренування з власною вагою захищає і зміцнює суглоби


       Сучасний фітнес вкрай травмонебезпечний, особливо це стосується сухожиль і суглобів. Всі суглоби обслуговуються чутливими м'якими тканинами - суглобовими сумками, сухожиллями і зв'язками, які не призначені для важкої атлетики. Як правило, найслабші зони організму - зап'ястя, лікті, коліна, нижня частина спини, стегна, ромбоподібні м'язи (м'язи, що піднімають лопатку), хребет і шия. Плечі особливо схильні до травм. Якщо ви знайдете хоч одного важкоатлета, який піднімає вагу протягом довгого часу і не страждає від хронічного болю в суглобах, вважайте себе щасливчиком.

       Якщо не вірите - сходіть подивитися на тренування бодібілдерів. Ви напевно побачите, як атлети обмотують коліна і зап'ястя бинтами, підтримують спину високотехнологічними поясами і натягують стабілізуючі налокітники. У роздягальнях моторошний запах ментолової мазі і рідких анальгетиків, що допомагають позбутися від хронічних болів. Хворі суглоби - постійні супутники бодібілдерів. Проблеми поглиблюються, коли бодібілдери починають вживати стероїди - м'язова маса росте такими темпами, що суглоби просто не справляються. До тридцяти років біль стає хронічною, а здоров'я бодібілдера безповоротно втрачено, незалежно від того, продовжує він тренуватися чи ні.

       Бодібілдинг дає неприродну навантаження на тіло, і саме тому він небезпечний для організму і здоров'я в цілому. Основні техніки бодібілдингу націлені на нарощування м'язової маси, тіло тренують підняттям надмірно важких об'єктів, які навряд чи можна відшукати в природі. Побічний ефект цього самокатування - розірвані зв'язки і запалені суглоби, які є насильством із завидною регулярністю непристойно жорстокими методами. Суглоби запалюються, утворюється рубцева тканина, іноді запускається процес кальцифікації, що руйнує і без того крихкі суглоби. Мета культуризму - м'язи, вони швидше адаптуються до надмірних навантажень, ніж суглоби і сухожилля, і як результат - чим більше м'язова маса, тим більше проблем у бодібілдера.

       Вправи ритмічної гімнастики з власною вагою, що виконуються ретельно і послідовно, не заподіюють шкоди суглобам, навпаки, вони зміцнять їх і навіть зцілять старі травми. Такий благотворний ефект порозуміються двома причинами. Перша причина - фізика. Природний противагу ніколи не перевищує вагу власного тіла атлета. У ритмічної гімнастики ви не знайдете настільки шанованих культурістамі безглуздих і надмірно важких ваг. Друга причина криється в кінезіології, науці, що вивчає рухи тіла. Людський організм еволюціонував протягом сотні мільйонів років насамперед для того, щоб навчитися безболісно переміщувати у просторі вагу свого тіла; організм «Не проектували» для регулярного підйому екстремально важких об'єктів.

       Кінезіологи, можливо, відзначать, що ритмічна гімнастика більш автентична, ніж методики, засновані на використанні штучних обтяжень. Наприклад, в присідання і підтягуваннях скелетно-м'язова система природно підлаштовується під вагу власного тіла і працює більш ефективно, використовуючи природні механізми руху. А коли культуристи піднімають важка вага, нічого природного не виходить - організм намагається вижити, потрапивши в неприродні для себе умови. Підтягування - найвдаліший приклад «автентичної» природи послідовної гімнастики. Як і нашим: родичам приматам, для пересування по деревах людині доводилося підтягуватися на гілках. Завдяки анатомічної пам'яті людина може швидко навчитися правильно і безпечно виконувати підтягування! Бодібілдинг замінює підтягування вправою «жим в нахилі», але людина ніколи не виконував такого роду рухів і не має внутрішніх механізмів для його виконання. Саме тому багато культуристи заробляють собі проблеми з хребтом, нижньою частиною спини і плечима під час виконання цих вправ.

       Природні рухи, на яких заснована ритмічна гімнастика, впливає на суглоби природним шляхом - шляхом, який створила сама природа. Саме тому м'язова система розвивається гармонійно; вона зміцнюється день за днем, не слабшаючи і не зношуючи організм. Суглобові тканини перебудовуються, загоюючи старі травми і хронічні болі, і знижується ризик можливих пошкоджень в майбутньому.

Немає коментарів:

Дописати коментар