неділю, 19 квітня 2015 р.

Динамічні вправи


Динамічні вправи можуть бути прості (в одній анатомічній площині), комбіновані і спортивно-прикладні, що включають м’язи до руху в декількох площинах одночасно. За винятком тих випадків, коли показано збільшення амплітуди рухів, вправи не повинні викликати болі, а збільшення амплітуди рухів не повинно бути форсованим. У більшості випадків для профілактики шкідливих наслідків нерухомості досить робити по 5-10 вправ кілька разів на день. При цьому необхідно ретельно відстежувати і фіксувати їх ефективність. У міру поліпшення – схему коректують, постійно стежачи за ознаками перетренованості. До ознак перетренованості відносяться посилення болю, набряк, гіпертермія та почервоніння, а також втрата рухливості, що зберігається більше 1-2 години після занять.

Активні і пасивні вправи

Динамічні вправи можуть виконуватися активно або пасивно.

Пасивні вправи виконуються зі сторонньою допомогою, без зусилля спортсмена. Вони показані, коли спортсмен не в змозі рухатися самостійно або коли довільна м'язова активність може зашкодити загоєнню. Пасивні вправи зменшують шкідливі наслідки нерухомості і використовуються для підтримки обсягу рухів, але не запобігають м'язової атрофії, не збільшують м'язової сили або витривалості і не покращують кровопостачання м'язів в такій мірі, як активні вправи.

Пасивно-активні вправи, що представляють собою проміжний етап при переході від пасивних вправ до активних, поєднують довільне м'язове скорочення з зовнішньою силою для завершення руху в межах нормального обсягу. Такі вправи можуть використовуватися, коли у спортсмена збережена достатня здатність до активного скорочення м'язів травмованої кінцівки і немає протипоказань для довільних м'язових скорочень. Дуже корисні на ранніх етапах медичної реабілітації, активно-пасивні вправи можуть використовуватися для профілактики шкідливих наслідків нерухомості і підтримки скоротливості м'язів. Крім того, ці вправи дають можливість безпосередньо регулювати амплітуду рухів і забезпечують профілактику переломів. Нарешті, активно-пасивні вправи можуть використовуватися для поліпшення координації рухів і рухових навичок у відповідності зі спортивної спеціалізацією.

Активні вправи - це вправи, що виконуються за рахунок довільного скорочення м'язів. Активні вправи без додаткового навантаження бувають вільні і розтягують. Вільні вправи виконуються в межах амплітуди рухів. При виконанні вправ, що розтягують – спортсмен докладає зусилля, щоб збільшити амплітуду рухів.



Немає коментарів:

Дописати коментар