Вітаміни необхідні для нормального перебігу багатьох обмінних процесів (у тому числі, для засвоєння харчових речовин), а також для росту і відновлення клітин та тканин організму. Поступаючи в організм у невеликих кількостях, вони беруть участь в обміні речовин і регулюють багато фізіологічних та біохімічних реакцій. Переважна більшість вітамінів не синтезуються в організмі, а надходять з продуктами рослинного і тваринного походження.
При нестачі вітамінів розвивається стан гіповітамінозу, яке характеризується такими загальними симптомами:
погіршенням самопочуття,
швидкою стомлюваністю,
зниженням працездатності
зниженням захисних реакцій організму.
Причинами виникнення гіповітамінозу є підвищена потреба у вітамінах (обумовлена високими тренувальними і змагальними навантаженнями, особливостями кліматичних умов і станом організму); недостатнє їх вміст у продуктах харчування в зимово-весняний період; неадекватний підбір продуктів в харчовому раціоні; неправильна кулінарна обробка їжі; порушення вітамінного обміну в організмі та ін.
При надмірному надходженні вітамінів в організмі розвивається стан гіпервітамінозу, при якому, поряд з цілою низкою загальних симптомів, знижується рівень фізичної працездатності. Це відбувається в основному при надмірному вживанні синтетичних вітамінних препаратів (особливо А і Д).
Вітаміни діляться на дві групи: водорозчинні та жиророзчинні; виділяють також групу вітаміноподібних сполук.
Водорозчинні вітаміни - аскорбінова кислота, рутин, тіамін, рибофлавін, піридоксин, ніацин, нікотинова кислота, цианкобаламин, фолацін, фолієва кислота, пантотенова кислота, біотин.
Жиророзчинні вітаміни - А, Д, Е та К.
При нестачі вітамінів розвивається стан гіповітамінозу, яке характеризується такими загальними симптомами:
погіршенням самопочуття,
швидкою стомлюваністю,
зниженням працездатності
зниженням захисних реакцій організму.
Причинами виникнення гіповітамінозу є підвищена потреба у вітамінах (обумовлена високими тренувальними і змагальними навантаженнями, особливостями кліматичних умов і станом організму); недостатнє їх вміст у продуктах харчування в зимово-весняний період; неадекватний підбір продуктів в харчовому раціоні; неправильна кулінарна обробка їжі; порушення вітамінного обміну в організмі та ін.
При надмірному надходженні вітамінів в організмі розвивається стан гіпервітамінозу, при якому, поряд з цілою низкою загальних симптомів, знижується рівень фізичної працездатності. Це відбувається в основному при надмірному вживанні синтетичних вітамінних препаратів (особливо А і Д).
Вітаміни діляться на дві групи: водорозчинні та жиророзчинні; виділяють також групу вітаміноподібних сполук.
Водорозчинні вітаміни - аскорбінова кислота, рутин, тіамін, рибофлавін, піридоксин, ніацин, нікотинова кислота, цианкобаламин, фолацін, фолієва кислота, пантотенова кислота, біотин.
Жиророзчинні вітаміни - А, Д, Е та К.
Немає коментарів:
Дописати коментар