Мабуть,
кожен з нас або майже кожен, хто коли-небудь брав в руки гантелі, чув про
амінокислоти. А ось толково пояснити, що ж це таке – амінокислоти, яка їхня будова,
для чого їх застосовують у спорті, їх, властивості і так далі, зуміють далеко не всі.
Якщо
зовсім просто, то амінокислоти – це цеглинки, з яких побудовані молекули білка.
Подібно до того, як будинок складається з цеглин, а книга зі сторінок, всі види
білка вашого тіла складаються з амінокислот. Кожна клітина нашого тіла містить
амінокислоти. По суті справи, три чверті чистої ваги клітин – це протеїн, який,
безумовно, складається з амінокислот. Будучи бодібілдерами, ми, коли чуємо
слово «протеїн», то думаємо переважно про скелетних м'язах – біцепсах, тріцепсах,
квадріцепсах і так далі. Поза всяким сумнівом, ці головні м'язи тіла, що
володіють здатністю скорочуватися, містять величезну кількість білка, але
насправді, у вашому тілі існують тисячі різних видів протеїну, що включають в
себе такі гормони як інсулін, гормон росту, ІГФ-1, ензими, антитіла і так далі.
Існують
17 амінокислот, які вважаються біологічно цінними, і ще 6, які не мають
особливого значення в спорті. Кожна з них має азотну складову і вуглецевий
скелет. Азотна складова – одна і та ж у всіх амінокислот. Але вуглецева
складова у кожної амінокислоти своя. І молекула білка – це в кінцевому підсумку
не що інше, як довжелезна нитка амінокислот, з'єднаних один з одним приблизно
так само, як окремі намистинки в намисті.
Що
відбувається з амінокислотами і протеїнами в вашому тілі?
Коли
ви приймаєте багату протеїнами їжу або білкову добавку, ваш шлунок починає їх розщеплювати,
обробляючи за допомогою ензиму під назвою пепсин. У підсумку довгі ланцюжки
амінокислот розпадаються на більш короткі. Потім частково переварений протеїн
надходить далі, де за нього приймаються ензими підшлункової залози, які
продовжують розщеплювати його, в результаті чого утворюються поліпептиди –
амінокислоти з декількох і навіть однієї ланки. Ну і після цього група ензимів,
іменованих пептидазами, розщеплює поліпептиди на амінокислоти, що складаються з
2-3 (дипептиди і трипептиди), а також одиночних амінокислот. Одиночні
амінокислоти, а також дипептиди і трипептиди надходять у кров, звідки
переносяться до печінки. Ну і ось тут можуть трапитися чотири речі:
перша:
амінокислота може повторно потрапити в кров і рознестися звідти по всьому тілу;
друга:
амінокислота може перетворитися на іншу амінокислоту;
третя:
амінокислота може бути використана для утворення того чи іншого виду протеїну;
четверта:
амінокислота може бути розщеплена до рівня метаболітів (наприклад, така
амінокислота як лейцин розщеплюється до речовини, іменованого KIC, а потім
розщеплюється знову до рівня метаболіту, іменованого НМВ).
Як
тільки ми задовольнили потреби нашого тіла в протеїні за допомогою амінокислот,
які йдуть на відновлення м'язової тканини і задовольняють інші запити організму
в протеїні (пам'ятаєте: протеїн необхідний для виробництва гормонів, ензимів і
навіть нігтів), надлишковий протеїн руйнується: азотна складова перетворюється
на сечовину і виводиться з організму з сечею, а вуглецева складова
відкладається у вигляді жиру. Таким чином, всупереч поширеній думці надлишки
протеїну, особливо якщо ви дотримуєтеся висококалорійної дієти, здатні
перетворюватися в жир.
Також
протеїн може використовуватися як джерело енергії – це твердження особливо правильне
для амінокислот з розгалуженими боковими ланцюжками (БЦАА), і однією з головних
причин прийому спортсменами цієї добавки є прагнення підняти рівень енергії.
Фактично
ж всі амінокислоти є учасницями своєрідного «круговороту протеїну», який являє
собою постійну циклічність протеїну в тілі і включає в себе як анаболічні
процеси (синтез м'язової тканини), так і катаболічні (розпад).
Немає коментарів:
Дописати коментар