неділю, 19 квітня 2015 р.

Амінокислоти в спорті


Мабуть, кожен з нас або майже кожен, хто коли-небудь брав в руки гантелі, чув про амінокислоти. А ось толково пояснити, що ж це таке – амінокислоти, яка їхня будова, для чого їх застосовують у спорті, їх, властивості і так далі, зуміють далеко не всі.
Якщо зовсім просто, то амінокислоти – це цеглинки, з яких побудовані молекули білка. Подібно до того, як будинок складається з цеглин, а книга зі сторінок, всі види білка вашого тіла складаються з амінокислот. Кожна клітина нашого тіла містить амінокислоти. По суті справи, три чверті чистої ваги клітин – це протеїн, який, безумовно, складається з амінокислот. Будучи бодібілдерами, ми, коли чуємо слово «протеїн», то думаємо переважно про скелетних м'язах – біцепсах, тріцепсах, квадріцепсах і так далі. Поза всяким сумнівом, ці головні м'язи тіла, що володіють здатністю скорочуватися, містять величезну кількість білка, але насправді, у вашому тілі існують тисячі різних видів протеїну, що включають в себе такі гормони як інсулін, гормон росту, ІГФ-1, ензими, антитіла і так далі.

Існують 17 амінокислот, які вважаються біологічно цінними, і ще 6, які не мають особливого значення в спорті. Кожна з них має азотну складову і вуглецевий скелет. Азотна складова – одна і та ж у всіх амінокислот. Але вуглецева складова у кожної амінокислоти своя. І молекула білка – це в кінцевому підсумку не що інше, як довжелезна нитка амінокислот, з'єднаних один з одним приблизно так само, як окремі намистинки в намисті. 

Що відбувається з амінокислотами і протеїнами в вашому тілі?

Коли ви приймаєте багату протеїнами їжу або білкову добавку, ваш шлунок починає їх розщеплювати, обробляючи за допомогою ензиму під назвою пепсин. У підсумку довгі ланцюжки амінокислот розпадаються на більш короткі. Потім частково переварений протеїн надходить далі, де за нього приймаються ензими підшлункової залози, які продовжують розщеплювати його, в результаті чого утворюються поліпептиди – амінокислоти з декількох і навіть однієї ланки. Ну і після цього група ензимів, іменованих пептидазами, розщеплює поліпептиди на амінокислоти, що складаються з 2-3 (дипептиди і трипептиди), а також одиночних амінокислот. Одиночні амінокислоти, а також дипептиди і трипептиди надходять у кров, звідки переносяться до печінки. Ну і ось тут можуть трапитися чотири речі:
перша: амінокислота може повторно потрапити в кров і рознестися звідти по всьому тілу;
друга: амінокислота може перетворитися на іншу амінокислоту;
третя: амінокислота може бути використана для утворення того чи іншого виду протеїну;
четверта: амінокислота може бути розщеплена до рівня метаболітів (наприклад, така амінокислота як лейцин розщеплюється до речовини, іменованого KIC, а потім розщеплюється знову до рівня метаболіту, іменованого НМВ).

Як тільки ми задовольнили потреби нашого тіла в протеїні за допомогою амінокислот, які йдуть на відновлення м'язової тканини і задовольняють інші запити організму в протеїні (пам'ятаєте: протеїн необхідний для виробництва гормонів, ензимів і навіть нігтів), надлишковий протеїн руйнується: азотна складова перетворюється на сечовину і виводиться з організму з сечею, а вуглецева складова відкладається у вигляді жиру. Таким чином, всупереч поширеній думці надлишки протеїну, особливо якщо ви дотримуєтеся висококалорійної дієти, здатні перетворюватися в жир.

Також протеїн може використовуватися як джерело енергії – це твердження особливо правильне для амінокислот з розгалуженими боковими ланцюжками (БЦАА), і однією з головних причин прийому спортсменами цієї добавки є прагнення підняти рівень енергії.

Фактично ж всі амінокислоти є учасницями своєрідного «круговороту протеїну», який являє собою постійну циклічність протеїну в тілі і включає в себе як анаболічні процеси (синтез м'язової тканини), так і катаболічні (розпад).

Немає коментарів:

Дописати коментар