неділю, 19 квітня 2015 р.

Білки в харчуванні людини


Білки (протеїни) – це головний пластичний матеріал для побудови клітин, тканин і органів, утворення ферментів, багатьох гормонів, гемоглобіну. Білки беруть участь в обміні жирів, вуглеводів, мінеральних речовин і вітамінів, утворюють антитіла, які захищають людину від інфекцій. При при повному перетравленні  1 г білків утворюється 4 ккал енергії. При оцінці харчового раціону треба враховувати не тільки кількість білка, але і його біологічну цінність, обумовлену амінокислотним складом, а також перетравленістю білків в травному тракті.

Білки організму людини містять 20 амінокислот, серед них 8 є незамінними для дорослої людини, тобто вони не синтезуються в організмі.

Незамінні амінокислоти за будовою поділяються на такі групи:

·         ароматичні: фенілаланін, триптофан;
·         з розгалуженою вуглецевим ланцюгом: лейцин, ізолейцин, валін;
·         аліфатичні: треонін, лізин;
·         серувмісні: метіонін.

Для дітей першого року життя незамінними є також аргінін і гістидин.

Замінні амінокислоти: аланін, аргінін, аспартат, аспарагін, глутамат, глутамін, гліцин, гістидин, пролін, серин, тирозин, цистеїн. Вони здатні перетворюватися один в одного і утворюються з проміжних продуктів вуглеводного або жирового обміну при наявності джерела загального азоту.

Сірковмісна амінокислота цистин утворюється в організмі тільки з метіоніну, тому, регламентуючи потреби в амінокислотах, їх часто об'єднують, наприклад метіонін і цистин. З тієї ж причини об'єднують фенілаланін і тирозин, так як тирозин синтезується з фенілаланіну.

Метаболізм білка в організмі тісно пов'язаний з вітаміном В6, який входить до складу ферментів, що беруть участь в обміні білків. Тому підвищений рівень споживання білків вимагає адекватного підвищення кількості вітаміну В6.


Немає коментарів:

Дописати коментар