Білки
(протеїни) – це головний пластичний матеріал для побудови клітин, тканин і
органів, утворення ферментів, багатьох гормонів, гемоглобіну. Білки беруть
участь в обміні жирів, вуглеводів, мінеральних речовин і вітамінів, утворюють
антитіла, які захищають людину від інфекцій. При при повному перетравленні 1 г білків утворюється 4 ккал енергії. При
оцінці харчового раціону треба враховувати не тільки кількість білка, але і
його біологічну цінність, обумовлену амінокислотним складом, а також перетравленістю
білків в травному тракті.
Білки
організму людини містять 20 амінокислот, серед них 8 є незамінними для дорослої
людини, тобто вони не синтезуються в організмі.
Незамінні
амінокислоти за будовою поділяються на такі групи:
·
ароматичні:
фенілаланін, триптофан;
·
з
розгалуженою вуглецевим ланцюгом: лейцин, ізолейцин, валін;
·
аліфатичні:
треонін, лізин;
·
серувмісні:
метіонін.
Для
дітей першого року життя незамінними є також аргінін і гістидин.
Замінні
амінокислоти: аланін, аргінін, аспартат, аспарагін, глутамат, глутамін, гліцин,
гістидин, пролін, серин, тирозин, цистеїн. Вони здатні перетворюватися один в
одного і утворюються з проміжних продуктів вуглеводного або жирового обміну при
наявності джерела загального азоту.
Сірковмісна
амінокислота цистин утворюється в організмі тільки з метіоніну, тому,
регламентуючи потреби в амінокислотах, їх часто об'єднують, наприклад метіонін
і цистин. З тієї ж причини об'єднують фенілаланін і тирозин, так як тирозин
синтезується з фенілаланіну.
Метаболізм
білка в організмі тісно пов'язаний з вітаміном В6, який входить до складу
ферментів, що беруть участь в обміні білків. Тому підвищений рівень споживання
білків вимагає адекватного підвищення кількості вітаміну В6.
Немає коментарів:
Дописати коментар